top of page

Behandeling

Wat is acupunctuur?

 

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze. 

De traditionele acupunctuur bevordert het herstel van de energiebalans in het lichaam. Onbalans van de energie uit zich in medische klachten. Door een acupunctuurbehandeling kan de balans hersteld worden, waarmee ook de klachten worden weggenomen.

Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, vermindert pijn en verhoogt de energie. Het is geschikt voor bijna elke klacht, waaronder veel voorkomende zoals vele soorten pijnen, hernia, allergieën, longklachten, eczeem en darmklachten. Maar bijvoorbeeld ook voor overgangsklachten, vermoeidheid, verslavingen en psychische problemen zoals depressiviteit, slaapstoornissen en stress. Ook wordt acupunctuur vaak ingezet als hulp bij afvallen en stoppen met roken.

Acupunctuuronderzoek

Vraaggesprek (anamnese)

Er volgt een uitgebreid vraaggesprek. Het doel is om een zo goed mogelijk inzicht in uw klachten te krijgen en een goede keuze van de toe te passen therapie (naaldkeuze) te kunnen maken. 

In de acupunctuur worden veel zaken met elkaar in verband gebracht. Een voorbeeld: hoofdpijn in het gebied van het voorhoofd kan met de spijsvertering te maken hebben en dan is het van belang het voedingspatroon na te vragen. Een ander voorbeeld: klonters in het menstruatiebloed kan wijzen op een energetische blokkade van de lever. Door het vraaggesprek leert u naar vele aspecten van uw eigen lichaam te kijken en deze te begrijpen.

Polsdiagnose

Bij zowel de linker- als bij de rechterpols, worden op 3 verschillende plaatsen en dieptes de pols gevoeld.

Er wordt gekeken naar onder andere de snelheid, de kracht, de regelmatigheid, de breedte, de diepte en de spanning. Dit geeft informatie over de energetische situatie van de verschillende organen.

Tongdiagnostiek

Om informatie over de situatie en energietoestand van uw organen te krijgen, wordt ook uw tong bekeken. Er wordt gekeken naar de kleur, de vorm, eventuele beslag, vochtigheid, kloofjes, pukkeltjes en tandafdrukken. Het is een objectieve en geen moeilijke methode, waarbij u zelf mee kunt kijken. Aangezien het een momentopname is, is het interessant uw tong ook op andere dagen zelf te blijven bekijken en zo vat te krijgen op oorzaken van uw klachten (bv. een slijmlaagje dat ontstaat na het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen geeft aan dat uw spijsvertering dat niet aan kan). 

Wat verwachten?

Uit het onderzoek volgt een diagnose. De diagnose en het behandelplan worden met de patiënt besproken. Er wordt een indicatie gegeven na hoeveel behandelingen er een verbetering van de klachten wordt verwacht. Na het onderzoek wordt een begin gemaakt met de behandeling. 

Hoe snel er resultaat bereikt wordt, hangt af van de aard van het probleem. Acute klachten zijn vaak sneller te genezen dan chronische. Hoe ernstiger het probleem, hoe meer behandelingen er meestal nodig zijn.

Daarnaast bepaalt ook de algemene conditie van je lichaam hoe snel het lichaam herstelt van ziekte. Hoe beter je weerstand en hoe sterker de energetische toestand van je organen, hoe sneller er reactie op de behandeling zal komen.

Duur behandeling

De eerste raadpleging: ongeveer één uur

Elke volgende behandeling: minimaal een half uur. 

 

Tijdens de eerste raadpleging wordt er steeds besproken hoe de volgende behandelingen er zullen uitzien alsook de geschatte duur die nodig is om tot herstel te komen.

Is acupunctuur veilig?

Om hygiënische redenen worden er uitsluitend wegwerpnaalden gebruikt.

Het is absoluut niet gevaarlijk als het wordt uitgevoerd door een degelijk opgeleide acupuncturist.

De beroepsfederatie EUFOM ziet toe op de opleiding en kwaliteit van de erkende acupuncturisten. 

Guldensporenlei 92 2300 Turnhout  0477/561.161

bottom of page